Sport- en prestatiepsychologie

Wat houdt sport- en prestatiepsychologie in?

Sport- en prestatiepsychologie richt zich op de mentale aspecten van presteren, de omgang met stressvolle en lastige situaties en het creëren van een groeimindset. Het helpt atleten, ondernemers en high-performers om hun prestaties te verbeteren door te werken aan motivatie, focus, stressmanagement en mentale veerkracht. Onze sportpsychologen gebruiken wetenschappelijke technieken om je te ondersteunen bij:

  • Doelen stellen: helpen bij het formuleren en bereiken van zowel korte- als lange termijn doelen.
  • Stressmanagement: ontwikkelen van strategieën om prestatiedruk en wedstrijdstress te verminderen.
  • Mentale veerkracht: vergroten van je doorzettingsvermogen en herstelvermogen na tegenslagen.
  • Zelfvertrouwen: opbouwen van een sterkere zelfverzekerdheid en een positieve mindset.
  • Beinvloeden van gevoelens: het kunnen objectiveren van uitdagingen en lastige situaties en deze terug te brengen naar de essentie om zo de zwaarte er af te halen en op een positieve en effectieve manier tot oplossingen te komen.

Voor wie is sport- en prestatiepsychologie relevant?

Sport- en prestatiepsychologie is geschikt voor iedereen die beter wil leren omgaan met uitdagingen binnen sport, werk of andere situaties waar sprake is van een prestatieve omgeving, ongeacht niveau of discipline. Of je nu een professionele atleet bent, een amateursporter, manager of iemand die effectief en op een prettige manier wilt presteren, sport- en prestatiepsychologie kan van waarde zijn.

Werkwijze

We werken doelgericht en trajecten worden ondersteund met een online informatieplatform en opdrachten voor thuis. Onze aanpak vereist inzet en discipline van jou als high-performer; we streven naar het beste resultaat door optimaal met elkaar samen te werken. Onze begeleiding is respectvol, maar kan soms wel confronterend zijn.

De kern van de sportpsychologische begeleiding bestaat uit het toepassen van interventies en technieken die zijn afgestemd op jouw behoeften. Dit kan onder andere bestaan uit:

  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): helpt bij het veranderen van negatieve denkpatronen.
  • Visualisatie: ondersteunt je bij het voorstellen en oefenen van je prestaties.
  • Mindfulness en ontspanningstechnieken: vermindert stress en bevordert focus en zelfbewustzijn.
  • Doelstellingstechnieken: helpt bij het stellen en behalen van realistische doelen.

Vergoeding en tarieven

De vergoeding voor sport- en prestatiepsychologie verschilt per zorgverzekeraar en polis. We raden aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te controleren of en in welke mate sportpsychologische sessies worden vergoed en of een verwijzing nodig is. Onze tarieven voor sport- en prestatiepsychologie vind je hier.

Afspraak maken

Heb je fysieke klachten of wil je maatwerk begeleiding binnen je fysieke doelen? Bij ons kan je voor de meeste zorg zonder verwijzing terecht!

  • check icon Multidisciplinair team van zorgprofessionals
  • check icon Expertise in sportrevalidatie, orthopedische revalidatie en leefstijlverandering
  • check icon Optimale faciliteiten voor herstel waaronder een eigen testlab en 300m2 fitness faciliteiten
Afspraak maken

Vergoeding zorgverzekeraar

Het Sport Medisch Centrum Flevoland biedt zowel specialistische zorg, multidisciplinaire zorg als fitness en leefstijlbegeleiding. Veel zorgdiensten worden vergoed vanuit uw verzekering waaronder sportgeneeskunde, gecombineerde leefstijlinterventie, fysiotherapie en diëtetiek.

Bekijk overzicht

Klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Ons team kijkt graag samen met jou naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. We begeleiden je stap voor stap door het traject en staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken