SMC Testlab

Als expertisecentrum voor sport- en orthopedische revalidatie heeft SMC Flevoland een testlab ontwikkeld. Ons doel is om uw fysieke capaciteiten op een wetenschappelijke en objectieve manier in kaart te brengen, zodat u weet hoe u ervoor staat en waar u aan kunt werken, eventueel samen met uw zorgverlener(s).

Wat biedt ons testlab?

In ons testlab maken we gebruik van geavanceerde testen, zoals:

 • Isokinetische krachttesten: meting van kracht en beweging onder gecontroleerde omstandigheden met onze Isoforce. Deze meting geeft nauwkeurige informatie over eventuele disbalansen tussen ledematen.
 • Performance testen: sport-specifieke testen die u helpen bij het in kaart brengen van zwakke punten, voorkomen van blessures en monitoren van vooruitgang. Denk hierbij aan sprongtesten, (reactie)snelheidstesten en conditietesten.
 • Bewegingsanalyse: een hardloopanalyse of ganganalyse waarbij o.a. het bewegingspatroon, de stapgrootte, de voetafwikkeling en het steunvlak tijdens beweging in kaart worden gebracht.
 • Lichaamssamenstelling: door middel van onze innovatieve InBody weegschaal meten van o.a. uw vetpercentage, spiermassa en botmassa en brengen we verschillen in lichaamsregio’s in kaart.

Alle testresultaten worden verwerkt in een overzichtelijk rapport, inclusief normwaarden en gepersonaliseerde aanbevelingen.

Wanneer is ons testlab inzetbaar?

In de volgende situaties kunt u voor testen en metingen bij ons in het testlab terecht:

 • Voor of na een operatieve ingreep
 • Monitoring tijdens revalidatie
 • Bij complexe fysieke klachten
 • Performance testen voor sporters
 • Beoordeling en advies m.b.t. het loop- of hardlooppatroon

 

Voor of na een operatieve ingreep

Als u herstelt van een operatie bieden onze testen waardevolle inzichten om doelgericht te werken aan uw revalidatie. Met de testgegevens kunt u doelgericht werken aan uw revalidatie en bepalen wanneer de voorwaarden goed genoeg zijn om uw sport, hobby’s of werk weer te hervatten. Uw arts of fysiotherapeut kan u adviseren in welke gevallen de inzet van ons testlab noodzakelijk of wenselijk is.

 

Monitoring tijdens revalidatie

Ook bij een conservatieve revalidatie (zonder operatie) kan het belangrijk zijn om te weten welke vooruitgang er wordt geboekt en welke fysieke voorwaarden nog verbeterd moeten worden binnen de revalidatie. Overleg met uw arts of fysiotherapeut of de inzet van ons testlab noodzakelijk of wenselijk is.

 

Bij complexe fysieke klachten

Voor patiënten met langdurige of onopgeloste klachten bieden wij uitgebreide testen om de onderliggende oorzaken te identificeren en gerichte adviezen m.b.t. de revalidatie te geven. In de meeste gevallen wordt een vervolgtest ingepland om te kijken of de juiste vorderingen zijn behaald.

 

Performance testen

Als u geen specifieke medische redenen heeft, kunt u ook profiteren van onze testen om uw fysieke capaciteiten en voortgang in kaart te brengen. Dit kan o.a. middels een isokinetische krachttest met uitleg (30 minuten) of een complete testbatterij inclusief conclusie en advies (60 minuten).  Zo weet u waar uw sterktes en zwaktes liggen en kunt u gericht trainen. Let op: met een isokinetische krachttest wordt één voorkeursregio in kaart gebracht (bijvoorbeeld regio knie of regio schouder).

Vergoeding en kosten

Bij een medische reden worden de kosten voor de testen op basis van fysiotherapie vergoed door de zorgverzekering. In de meeste gevallen duren de testen 45-60 minuten. Er worden twee behandelingen fysiotherapie voor de testen in rekening gebracht. Dit kan op verschillende manieren:

 • U bent al onder behandeling bij een fysiotherapeut voor dezelfde klacht: we kunnen de behandelingen op dezelfde indicatiecode bij uw zorgverzekering indienen
 • U bent (nog) niet onder behandeling bij een fysiotherapeut: een intake en een behandeling worden bij uw zorgverzekering gedeclareerd.
 • U bent niet (aanvullend) verzekerd voor fysiotherapie: ons praktijktarief voor een intake en een behandeling wordt bij u in rekening gebracht.

Bij testen in het testlab zonder medische reden zijn de kosten voor eigen rekening. Het geldende praktijktarief kunt u terugvinden op onze website.

 

Afspraak maken

Heb je fysieke klachten of wil je maatwerk begeleiding binnen je fysieke doelen? Bij ons kan je voor de meeste zorg zonder verwijzing terecht!

 • check icon Multidisciplinair team van zorgprofessionals
 • check icon Expertise in sportrevalidatie, orthopedische revalidatie en leefstijlverandering
 • check icon Optimale faciliteiten voor herstel waaronder een eigen testlab en 300m2 fitness faciliteiten
Afspraak maken

Vergoeding zorgverzekeraar

Het Sport Medisch Centrum Flevoland biedt zowel specialistische zorg, multidisciplinaire zorg als fitness en leefstijlbegeleiding. Veel zorgdiensten worden vergoed vanuit uw verzekering waaronder sportgeneeskunde, gecombineerde leefstijlinterventie, fysiotherapie en diëtetiek.

Bekijk overzicht

Klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Ons team kijkt graag samen met jou naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. We begeleiden je stap voor stap door het traject en staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken