Sportfysiotherapie

Binnen het SMC Flevoland zijn we gespecialiseerd in revalidatietrajecten voor sporters. Revalideren is topsport en maatwerk is hierin van groot belang. Van het stellen van een goede diagnose tot een tot volledige hervatting van uw sport, het moet allemaal kloppen om tot goede resultaten te komen en terugslagen te voorkomen. De sportfysiotherapeut heeft een universitaire masteropleiding gevolgd ter verdieping van kennis van sportrevalidatie. Daarnaast voorziet het SMC Flevoland in continue interne en externe scholing. Zo kunt u met een gerust hart werken aan optimaal herstel!

Waarom de sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut heeft een betere basiskennis op het gebied van trainingsleer, kennis van spier- en peesblessures, vaardigheid in sportgerelateerde beweeganalyses en is daarnaast op de hoogte van de meest recente wetenschap en behandelvormen met betrekking tot sportrevalidatie. De sportfysiotherapeut zal naast optimale oefentherapie, waarbinnen zo (sport)specifiek mogelijk wordt getraind, ook gebruik maken van behandeltechnieken op de bank die bijdragen aan herstel. Ook onderhoud de sportfysiotherapeut waar nodig nauw contact met uw sportbegeleiding. Zo zorgen we na een blessure/ operatie voor een optimale hervatting en een zo klein mogelijke kans op (nieuwe) blessures.

Wanneer naar de sportfysiotherapeut?

Is uw blessure/ klacht ontstaan bij het sporten, zijn de klachten spier-pees gerelateerd, komt uw klacht/blessure vaak voor bij sporters én wilt u na de behandeling (waar mogelijk) weer op uw oude niveau kunnen sporten? Dan is de keuze om bij de sportfysiotherapeut onder behandeling te komen de juiste! Door de extra ervaring met dit type klachten én de 3-jaarse master sportfysiotherapie is de kans groot dat u van uw klachten of komt én blijft. Ook heeft de sportfysiotherapeut meer kennis van dynamische problemen (tijdens beweging) die de kans op behoud van klachten vergroten en die tot nieuwe blessures zouden kunnen leiden. Dit gebeurt onder andere door het inzetten van fysieke testen zodat we precies weten hoe u ervoor staat. Binnen het SMC Flevoland bezitten we over alle materialen om uw fysieke gesteldheid goed in kaart te brengen. In sommige gevallen wordt hierbij de bewegingswetenschapper of sportarts betrokken.

Er zijn verschillende blessures of klachten waar de sportfysiotherapeut bovengemiddelde kennis van heeft. De onderstaande lijst bevat de meest voorkomende sportblessures/klachten.

Veel voorkomende sportblessures

 • Schouderklachten bij werpsporters
 • Voorste kruisbandrevalidatie
 • Patellofemorale klachten (knieschijf klachten)
 • Patella tendinose/tendinopathie (jumpers knee)
 • Achillespees tendinose/ tendinopathie (pees aandoening of kwaliteitsverlies)
 • Runners knee (peesplaat klachten)
 • MTSS (scheenbeen klachten)
 • Hip impingement (inklemmingsklachten van de heup)
 • Rugklachten tijdens sport
 • Enkelklachten na trauma (verzwikking, in- of afscheuring banden)
 • Sportblessures waarvoor operatie noodzakelijk was

Aanvullende therapievormen

Binnen het SMC houden wij wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de sportrevalidatie nauw in de gaten. Daardoor heeft de sportfysiotherapeut heeft binnen het SMC Flevoland de beschikking over de nieuwste innovatieve trainingsmiddelen. Denk hierbij aan apparatuur op luchtdruk, flywheel training apparatuur, bloodflow restriction luchtdruk banden en een licht-reactiesysteem.

 

 

Afspraak maken

Heb je fysieke klachten of wil je maatwerk begeleiding binnen je fysieke doelen? Bij ons kan je voor de meeste zorg zonder verwijzing terecht!

 • check icon Multidisciplinair team van zorgprofessionals
 • check icon Expertise in sportrevalidatie, orthopedische revalidatie en leefstijlverandering
 • check icon Optimale faciliteiten voor herstel waaronder een eigen testlab en 300m2 fitness faciliteiten
Afspraak maken

Vergoeding zorgverzekeraar

Het Sport Medisch Centrum Flevoland biedt zowel specialistische zorg, multidisciplinaire zorg als fitness en leefstijlbegeleiding. Veel zorgdiensten worden vergoed vanuit uw verzekering waaronder sportgeneeskunde, gecombineerde leefstijlinterventie, fysiotherapie en diëtetiek.

Bekijk overzicht

Klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Ons team kijkt graag samen met jou naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. We begeleiden je stap voor stap door het traject en staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken