Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode voor spiergerelateerde klachten, waarbij dunne naaldjes worden gebruikt om spierknopen (triggerpoints) aan te prikken. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door acuut letsel, overbelasting, stress of inactiviteit. Door het aanprikken van deze punten met naaldjes, wordt de spier geholpen te ontspannen, wat de spierfunctie verbetert en de pijn vermindert.

Hoe Ontstaan Triggerpoints?

Triggerpoints kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen acuut ontstaan door een ongecoördineerde beweging of een ongeval, maar ook door langdurige overbelasting of aanhoudende pijnklachten. Andere factoren zoals inactiviteit, stress, angst, depressiviteit, slaaptekort of een beperkt voedingspatroon kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van triggerpoints. De behandeling richt zich daarom vaak op deze oorzaken, waarbij dry needling een ondersteunende rol speelt.

De Behandeling

Tijdens een dry needling-behandeling worden de pijnlijke triggerpoints aangeprikt, wat een lokale spierreactie (local twitch response) veroorzaakt. Hierbij spant de spier zich kort aan en ontspant daarna, wat leidt tot vermindering van pijn en verbetering van de spierfunctie en bewegelijkheid. Het inbrengen van de naald is meestal niet pijnlijk, maar het aanprikken van het triggerpoint kan gevoelig zijn door de samentrekking van de spier. Dit kan bekende pijnklachten oproepen.

Soms kan er tijdens de behandeling een vegetatieve reactie optreden, zoals zweten, rillerigheid of vermoeidheid. Dit zakt meestal snel af, en daarom wordt de behandeling altijd liggend uitgevoerd. Tijdens de eerste sessie worden slechts enkele punten aangeprikt om te zien hoe het lichaam reageert. De behandelde gebieden kunnen daarna een of twee dagen zwaar en stijf aanvoelen, maar vaak is er direct een verbetering merkbaar in de beweeglijkheid van de spier. Na de behandeling wordt geadviseerd om veel water te drinken en de behandelde regio voorzichtig te bewegen om eventuele na-reacties te verminderen.

Verschil met Acupunctuur

Dry needling wordt soms vergeleken met acupunctuur, omdat dezelfde naalden worden gebruikt. Het verschil is echter dat acupunctuur een energetische behandeling is die zich richt op meridianen, waarbij de naalden enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt de spier kortdurend aangeprikt met één naald.

Effectiviteit en Vergoeding

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dry needling op korte termijn (tot drie maanden) effectief is in het verminderen van pijn. Een combinatie van dry needling met rekvormen en oefentherapie is echter effectiever dan dry needling alleen. Er is onvoldoende bewijs voor langdurige positieve effecten van dry needling.

Dry needling is een aanvullende behandelmethode die erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie. Niet iedere fysiotherapeut is bevoegd om deze behandeling uit te voeren; hiervoor is een uitgebreide aanvullende opleiding nodig. Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Afspraak maken

Heb je fysieke klachten of wil je maatwerk begeleiding binnen je fysieke doelen? Bij ons kan je voor de meeste zorg zonder verwijzing terecht!

  • check icon Multidisciplinair team van zorgprofessionals
  • check icon Expertise in sportrevalidatie, orthopedische revalidatie en leefstijlverandering
  • check icon Optimale faciliteiten voor herstel waaronder een eigen testlab en 300m2 fitness faciliteiten
Afspraak maken

Vergoeding zorgverzekeraar

Het Sport Medisch Centrum Flevoland biedt zowel specialistische zorg, multidisciplinaire zorg als fitness en leefstijlbegeleiding. Veel zorgdiensten worden vergoed vanuit uw verzekering waaronder sportgeneeskunde, gecombineerde leefstijlinterventie, fysiotherapie en diëtetiek.

Bekijk overzicht

Klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Ons team kijkt graag samen met jou naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. We begeleiden je stap voor stap door het traject en staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken