Osteopathie

Ben jij die hardloper met een terugkerende runner’s knee? Die danser die na het zwikken van de enkel klachten blijft houden? Ben je klaar met die eeuwige muisarm van het computeren? Misschien kan osteopathie jou verder helpen!

Osteo..wat?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het lichaam als geheel. Hierbij worden verbanden gelegd waar je niet zo snel aan zou denken. Bijvoorbeeld een werper wiens schouder tot 34% harder moet werken als gevolg van een spierzwakte in de heup, of het ontwikkelen van kaakklachten na een buikoperatie.

De vraag die een osteopaat zichzelf stelt is: “Hoe stimuleer ik het zelfgenezend vermogen van het lichaam?” Het doel is om te werken vanuit de eigen kracht van het lichaam. Met een gestructureerd onderzoek gaat de osteopaat na of er verstoringen zijn in de beweeglijkheid van weefsels in het lichaam. De osteopaat zal daarbij drie systemen beoordelen:

  • Het craniosacrale systeem (schedel, wervelkolom, heiligbeen)
  • Het viscerale systeem (glijvlakken van organen)
  • Het musculoskeletale systeem (botten, spieren, gewrichten)

Jouw welzijn staat centraal

Gebeurtenissen in jouw leven, zowel uit het verleden als het heden, hebben impact op jou en jouw lichaam. Denk hierbij aan sportblessures, ongelukken, operaties, ontstekingen, maar ook aan burn-out, overspannenheid en hormonale problemen. Of je nu klachten hebt die je wilt voorkomen of momenteel ondervindt, de osteopaat zal samen met jou zoeken naar de meest optimale situatie voor jouw lichaam. De osteopaat werkt vaak samen met meerdere disciplines. Wil je preventief zorgdragen voor jouw lichaam of heb je klachten? Neem dan contact met ons op.

Twijfel je nog?

Naast preventieve gezondheidszorg zijn er veel voorkomende klachten waarvoor mensen een osteopaat bezoeken:

  • Verteringsklachten (prikkelbare darm, ziekte van Crohn, maagzuur, blaasproblematiek)
  • Systeemklachten (burn-out, chronische vermoeidheid, auto-immuunziekte, hormonale disregulatie)
  • Lichamelijke klachten (hoofdpijn, slijmbeursontsteking, peesontsteking, whiplash)
  • Onverklaarbare klachten en recidiverende klachten

Ook bij klachten die verband houden met pathologie of ziekte kan een osteopaat beoordelen of hij van toegevoegde waarde kan zijn. Heb je een specifieke vraag voor de osteopaat? Neem dan contact met ons op. De kosten van osteopathie en onze andere diensten vindt je hier.

FAQ

Veelgestelde vragen over osteopathie

In Nederland valt osteopathie onder alternatieve geneeswijzen. Wanneer u hiervoor verzekerd bent vanuit uw aanvullende pakket wordt dit (gedeeltelijk) vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. Je kunt na de behandeling osteopathie per pin betalen en krijgt een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekering.

Osteopathie kan van waarde zijn bij mobiliteitsbeperkingen in vrijwel alle typen weefsels en regio’s. Door herstel van mobiliteit ontstaat ruimte voor het lichaam om optimaal te functioneren. Op deze manier kunnen o.a. de hersenen, longen, darmen maar ook spier, pees en gewrichten beter functioneren en kan het klachten hiervan verminderen of oplossen.

Bram woont in Arnhem en is één a twee dagen per week werkzaam voor SMC Flevoland. Hij is begonnen als fysiotherapeut en is daarna de 4-jarige opleiding tot osteopaat gaan doen. De belangrijkste expertisegebieden zijn Covid-19 klachten, vermoeidheidsklachten, maag-darm klachten, chronische (sport)blessures, oncologische klachten en kaakklachten.

Voor osteopathie is geen verwijzing nodig. U kunt gemakkelijk een afspraak inplannen via de online inplanmodule of door contact op te nemen met onze administratie.

Afspraak maken

Heb je fysieke klachten of wil je maatwerk begeleiding binnen je fysieke doelen? Bij ons kan je voor de meeste zorg zonder verwijzing terecht!

  • check icon Multidisciplinair team van zorgprofessionals
  • check icon Expertise in sportrevalidatie, orthopedische revalidatie en leefstijlverandering
  • check icon Optimale faciliteiten voor herstel waaronder een eigen testlab en 300m2 fitness faciliteiten
Afspraak maken

Vergoeding zorgverzekeraar

Het Sport Medisch Centrum Flevoland biedt zowel specialistische zorg, multidisciplinaire zorg als fitness en leefstijlbegeleiding. Veel zorgdiensten worden vergoed vanuit uw verzekering waaronder sportgeneeskunde, gecombineerde leefstijlinterventie, fysiotherapie en diëtetiek.

Bekijk overzicht

Klaar om de beste versie van jezelf te worden?

Ons team kijkt graag samen met jou naar wat je nodig hebt om je doelen te behalen. We begeleiden je stap voor stap door het traject en staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Afspraak maken